Vejledning til DIY med sælskind


Alle Luffelaboratoriets produkter i sælskind kan syes på en almindelig symaskine, men du kan også vælge at sy i hånden hvis du foretrækker det.

Når du syr på maskine

Du skal bruge en lidt kraftig nål, for eksempel 90 eller 100, når du syr i sælskind. Det er også en god idé at anskaffe dig en silikone-trykfod. Så glider det nemmere. Du kan dog også vælge at sætte et stykke scotch tape på undersiden af din trykfod. Det får det også til at glide. Tråden bør være en str. 120 af god kvalitet. Har din maskine overtransportør, så brug den endelig. Brug en sømlængde på 3,5 eller 4. Det er svært at sy lige så nøjagtigt i sælskind som i stof. Men fat mod. Sælskind er et taknemmeligt materiale, og det er ok at det skrider lidt.

Når du syr i hånden

 

Hvis du syr i hånden er det en god idé at anskaffe dig en syring, eller i det mindste et fingerbøl. Det er lettest at sy med vokset tråd når du syr i hånden. Det bedste når du syr i sælskind, er at bruge en almindelig rund synål. Så bliver sømmen meget holdbar. Du kan også vælge at sy med en trekantet skindnål. Ulempen ved den er at den skærer hul i skindet så sømmen dermed mister noget af sin styrke. Til gengæld er den meget nemmere at trække gennem skindet.

Du kan købe de materialer du skal bruge her på Luffelaboratoriet.dk.


Sådan tegner du mønsteret op

Start med at tegne mønstret over på et stykke pap. Når man arbejder med pels er det rigtigt rart at have et meget stift mønster. Det er meget vigtigt at du holder øje med skindets hårretning. På alle Luffelaboratoriets mønstre er hårretningen angivet. Tjek også om der er nogle uregelmæssigheder på skindet inden du placerer mønstret. Tegn mønstret op med en blyant eller en kuglepen.

Sådan skærer du

Brug en buntmager kniv til at skære i sælskind. Hold på den som en blyant. Kniven skal være superskarp så skift hellere blad en gang for meget end for lidt. Træk altid kniven mod dig selv. Løft skindet et lille stykke op over bordet når du skærer. Hvis du skærer ned mod bordpladen, skærer du hårene over, og det bliver ikke pænt.

Sting

Når du syr to stykker skind sammen, skal du sy med kastesting som vist på billedet. Du skal stikke lige gennem skindet, stingene lægger sig så på skrå. Husk at have din syring på.Fortrækning

Når du skal lave en usynlig lukning, skal du sy en fortrækningsom på dette billede. Sy fra hårsiden. Stik ned ca. 3 mm. fra kanten, stram til efter hver 3-4 sting så kanterne samles. Stingene skal ligge med ca. 5 mm. mellemrum (1 rapport pr. cm.).

Sådan hæfter du

Du hæfter i begyndelsen ved at lave en knude på tråden. Du hæfter i slutningen ved at sno tråden nogle gange om nålen inden du trækker den helt gennem skindet, og fører knuden helt ned (tegningen). Sy et sting mere før du klipper af.

På maskine hæfter du bare som du plejer.

(Tekniske tegninger: Aviaaja Kleist Burkal)

 

----------------------------------------

I disse små film viser kan du se hvordan du skærer, syr, hæfter, fortrækker og skifter blad på kniven.

 

 

 

 

 


GemGemGemGem